10 Ağustos 2012 Cuma

Pectus facit iuris consultum (Hukukçunun kalbi olmalıdır)


  Ailemin yaşadığı, şu sıra benim de mekanım olan küçük ilçenin, ben bildim bileli var olan adliyesini kapattılar. Küçük de olsa burası bir ilçe ve köyleriyle birlikte toplandığında en az yirmi bini bulan bir nüfusa sahip. 9 km ötemizdeki ilçeye taşınacakmış bütün dosyalar. İyi de orası daha önce girdiğimde dosya sayısı yeterince kalabalıktı ve şimdi bizim ilçenin de davaları oraya gidince iyiden iyiye yoğunluk artmayacak mı? Hakimlerin sırtındaki kambur daha da ağırlaşmayacak mı yani, olay nedir? Bunun bir iyileştirme olması, ilerleme olması gerekmiyor muydu? Zaten var olan adliyeyi kapatmanın anlamını kavrayabilmiş değilim. Hani ortada hiç adliye olmasa masraf yapmaya ne gerek var diye bir bahane bulunabilir, ama...

  Bunun üzerine fakültede okurken Hukuk Felsefesi dersine giren hocamızın sözleri çalındı tekrar kulağıma: 

  "Bu ülkede insanlar birbirlerini 'Seni mahkemeye vereceğim.' diye tehdit etmezler. Bu ülkede insanlar birbirlerini 'Seni mahkemeye verip sürüm sürüm süründüreceğim diye tehdit ederler. Çünkü sistem o kadar ağır işler ki yargılama sürecinin kendisi bir cezalandırmaya dönüşür ve adaleti sağlamanın kıyısına bile yanaşamaz."  demişti. 

  Kemal Sunal'ın Davacı filminin üzerinden 26 yıl geçmiş olmasına rağmen anlatılanlar üzerinden bir arpa boyu yol alınamamış olması ne acı! Umarım gelecek nesiller bu filmi sadece komedi filmi olarak izlerler.

5 yorum:

huzur dedi ki...

Ahhh Avukat ahh.Bu ulkede ne dogru isliyor da adalet tecelli etsin, soyler misin? Terazi yanlis kisilerin elinde olunca tarttigi da sattigi da boyle oluyor maalesef. Ne diyelim, tez zamanda bulsun bizi DOGRULUK!

Unknown dedi ki...

adaletten umudumuz pek kalmadı ama ona mecbur olduğumuz için süründürmeyi yeğliyorlar.. neyse herkes hakettiğini yaşar.. sizin köyden birileri çıkıpta eylem yaptı mı ses çıkardı mı? benim var olan kolay yargılanma hakkımı neden alıyorsunuz dedi mi?

ah bi deli olsam dedi ki...

@huzur: umarım sevgili huzurcum ama uzunca bir süre daha pek umutlu değilim ben.

@bigay:bir ara imza toplamışlardı ama ananı beceren kadıysa kime şikayete gideceksin derler ya hiç kimsenin umurunda bile olmadı. vız gelip tırıs gitti yani anlayacağın. hayırlısı artık.

oyuncak ayıcık dedi ki...

mahkemede sürüm sürüm süründürmekle tehdit etseler yine iyi. artık insanlar adaletten ümidini kestiği için cezalarını kendileri vermeye kalkıyor. sağlıklı karar verebilme yeteneklerimizi alıyor adalet sistemi :S

ah bi deli olsam dedi ki...

@oyuncak ayıcık: O da ayrı bişey tabi. insanlar haklı bence çünkü içlerindeki adalet duygusu tatmin olmuyor. bu durumu dersleri alırken işin felsefi kısmında biraz görmüştük hukukun temel amaçlarından birisi de buydu insanların içlerindeki intikam duygusunu adalet ile gidermek...